Gambar dan resepi ini merupakan sumber dari http://sajiandapurbonda.blogspot.com. Merupakan salah seorang pengunjung yang membeli produk jualan kami di pameran Peluang Perniagaan di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER)..pada 2012..di mana kami membuka booth di sana.
Bahan-bahannya:30gm minyak masak
200 gm daging kambing panggang - hiris nipis
1 paket (100gm) perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman
2 sudu besar sos lada hitam
1 cawan air
Gula, serbuk perasa, dan garam secukup rasa
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan masak sehingga naik bau.
2. Masukkan perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman (perencah ini terdiri daripada pes bawang, pes kicap, dan rempah. Satukan kesemuanya dan dibancuh dengan 1 cawan air). Masak sehingga naik bau.
3. Masukkan hirisan daging kambing. Tambah 1 cawan air dan kaup balikkan sehingga sebati .
4. Kecilkan api dan masak sehingga masakan menjadi kering.
5. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, cili merah, dan cili hijau. Kacau dan tutup api.
200 gm daging kambing panggang - hiris nipis
1 paket (100gm) perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman
2 sudu besar sos lada hitam
1 cawan air
Gula, serbuk perasa, dan garam secukup rasa
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan masak sehingga naik bau.
2. Masukkan perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman (perencah ini terdiri daripada pes bawang, pes kicap, dan rempah. Satukan kesemuanya dan dibancuh dengan 1 cawan air). Masak sehingga naik bau.
3. Masukkan hirisan daging kambing. Tambah 1 cawan air dan kaup balikkan sehingga sebati .
4. Kecilkan api dan masak sehingga masakan menjadi kering.
5. Kemudian masukkan hirisan bawang besar, cili merah, dan cili hijau. Kacau dan tutup api.
No comments:
Post a Comment
Sila tinggalkan mesej anda. Terima kasih ;)