Wednesday, November 4, 2015

Mee Sup



By Shikin

Bahan-Bahan
3 keping mee bulat
3 ulas bawang putih - chopped
5 ekor sotong  - boleh juga guna udang, ayam dsbgnya. lagi banyak bahan lagi sedap
1/2 kiub pati ayam - saya guna jenama Knorr/blh di ganti dengan perencah HILAL
1 sudu besar sos tiram
2 biji telur
Karot - hiris memanjang
Bunga Kobis
Sawi
500ml air - yang ni boleh adjust sendiri sama ada nak lebih @ kurang
Garam
1/2 - 1 sudu besar serbuk lada hitam - optional
Sedikit minyak
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air

Cara

  • Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  • Masukkan sotong. Kacau seketika.
  • Kemudian masukkan air. Masukkan juga kiub pati ayam dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  • Apabila kuah telah mendidih, Masukkan mee, sayur2an, serta telur.
  • Tutup kuali supaya bahan-bahan tadi cepat masak.
  • Rasa kuahnya. Kalau dah cukup rasa, padamkan api. 
  • Sebelum padamkan api boleh juga masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Sedia untuk dihidangkan. Mee ni lebih sedap jika dimakan dengan cili kicap.
Note :
*gunakan api yang kuat supaya mee cepat masak dan tidak terlalu kembang
*hati2 dengan penggunaan garam kerana sos tiram dan kiub pati ayam juga mempunyai rasa masinnya yang tersendiri.



Cili Kicap
By Shikin

Bahan (Kuantiti bahan2 ini boleh disesuaikan ikut citarasa masing2)
10 tangkai cili padi - hiris
1 sudu besar kicap pekat - saya guna kicap Mudim
2 sudu besar kicap manis - guna kicap cap kipas udang
Air suam secukupnya
Limau Kasturi

Cara
  • Masukkan kesemua bahan dalam satu mangkuk. 
  • Tekankan cili dengan sudu (untuk mengeluarkan rasa pedasnya). Gaul sebati.
  • Tambah air jika kuah kicap terlalu pekat.
  • Perahkan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan mesej anda. Terima kasih ;)

Popular Posts